Malo mesto Plomari na Lezbosu



Do Lezbosa se može doći avionom ili brodom. Plomari je malo mesto na ostrvu Lezbos u Severnom Egejskom moru. Sat vremena je udaljeno od aerodroma i pristaništa u Mitiliniju (glavnom gradu Lezbosa). Postoji autobuska linija koja spaja Mitilini i Plomari i saobraća par puta dnevno (red vožnje). Takođe, može se iznajmiti auto, kako na aerodromu, tako i ovde u Plomariju (preporuka za lokalni  Oceanis rent a car).
Ko god želi da svoj odmor provede sa
sigurnih 10 dana bez kiše,
ovde je na pravom mestu :)

Ono što izdvaja ovo mesto od drugih je činjenica
da ovde u sezoni ne pada kiša.

Položaj gradića i strujanja
vetrova odnesu svaki oblak.
Okolna mesta nisu baš te sreće....

Izraz koji meštani u šali upotrebljavaju
za ovu pojavu je ''pera vrehi'',
u prevodu ''negde drugde pada kiša''.



Kratke informacije o Plomariju

  • Lokacija : Grad se nalazi na južnom delu (mapa) ostrva. ''Gleda'' u pravcu ostrva Hios i turskog poluostrva ispred luke Izmir. Ovde možete pogledati gde je grad na google mapi.  
  • Veličina grada: Ima oko 3800 stanovnika koji se pretežno bave poljoprivredom, najviše uzgojem maslina.  
  • Na Lezbosu ima preko 5 miliona maslina ! One daju posebnu boju i čar ostrvu, zato ga zovu smaragdno. Miris mora i maslina se može osetiti na svakom koraku. Pravo mesto da se proba izuzetno kvalitetno organsko maslinovo ulje.
  • Kako doći do Plomarija: Iz Srbije leti ima direktnih linija Beograd - Mitilini i let traje oko 2 sata, ukoliko je direktan let. Ima mnogo više letova sa presedanjem u Atini što ne predstavlja veliki problem ukoliko nije duže čekanje između dva leta. 
  • Vožnja brodom je već nešto drugo. Iz Kavale do Mitilinija se putuje oko 9 sati. Trajekti su ogromni i vožnja je veoma udobna. Više o prevozu brodom možete pogledati u mom postu Putovanje brodom od Lezbosa do Kavale. Ove 2021. godine, počela je da saobraća linija Solun - Lezbos, što će još više ''približiti'' Lezbos našim turistima. 
  •  
  • Iznad Plomarija se nalazi planina Olimp. Naravno, nije to isti onaj Olimp o kojem smo učili u školi, već Olimp sa Lezbosa, visine 968m.  Planina iznad Plomarija štiti grad od jakog severnog vetra. Takođe, pruža mogućnost prelepog pešačenja i planinarenja. 
  • Grad je pun taverni-restorana, svaki specifičan na svoj način, sa odličnom hranom, često živom muzikom,  i noćni život krojen po meri porodičnog stila života koji neguju i cene, gde se izlazi sa porodicom i prijateljima da se uživa u hrani i muzici, dok se deca igraju okolo.
  • Plaže: Plomari ima tri plaže u samom gradu (Joe bar, Plakatja i Amudeli) i dve baš velike, nadaleko poznate plaže koje su udaljene desetak minuta kolima - Melinda i Agios Isidoros. Agios isidoros plaža već godinama drži mesto među 10 najčistijih u Grčkoj. Na svim plažama postoji kombinacija peska i malih kamenčića, tako da je moguće da svako nađe mesto po svojoj želji.  
     
    Agios Isidoros plaža među prvih 10 najlepših plaža u Grčkoj
    Agios Isidoros, avgust

  Po čemu je Plomari najpoznatiji?

  • Grad Plomari je najpoznatiji po piću koje se ovde tradicionalno pravi -  UZO. Postoji 6 destilerija. Plomari je glavni grad uza na šta su izuzetno ponosni. Poznati su Uzo Varvajani, Arvanitis, Piciladi, Janaci... Vredi probati!  Plomari ima i Muzej uza gde se može videti proces izrade ovog pića na tradicionalni način, i istorija tehnologija izrade.... Više o ovom lokalnom ''nektaru'' pogledajte na strani Uzo i njegove tajne.

  • Idealno mesto za porodični odmor. Plomari je pošao istim stopama turizma kao drugi gradovi sa noćnim klubovima i sli., ali kada su meštani uvideli koliko im to nepovoljno utiče na vaspitanje omladine i  tradicionalni način života koji ovde neguju,  doneli su odluku da ne budu ''glavno'' turističko mesto. Možete misliti koliko je to hrabra odluka imajući u vidu novac koji se sliva u svakoj sezoni...Meni lično je ova odluka stanovnika nešto štoje ostavilo najveći utisak.

  • O čistoći vode ne treba mnogo pričati jer je Grčka poznata po tome. Postoji jedna vrsta ptica, poznata od davnina (opisana u mitu o Alkionidi o kojem sam pisala) koje se gnezde samo na obodima stena oko mora gde je voda čista. Kako i dalje dolaze u Plomari, one su i ljudima i naučnicima dokaz da je voda dobra. A kako izgleda ta čista voda vidi se na fotografijama napravljenim u luci Plomari.  

     


 
Upoznala sam mnoge zapadnoevropljane koji su se zaljubili u Plomari i ostali da žive u njemu, i mnogo više onih koji su kupili kućice ovde i dolaze sa decom svakog leta. Ima Srba koji žive na Lezbosu (mahom u Mitiliniju), dok ovde, u Plomariju nisam srela čak ni turiste iz Srbije. Obično su aranžmani agencija vezani za sever ostrva. No, eto prilike da se istraži i južna strana :)

U narednim postovima predstaviću Plomari i sve ono što mi je zanimljivo. Kako zbog ličnih razloga često boravim u Plomariju, rado ću podeliti sa vama sve lepote i zanimljivosti života ovog prelepog malog grada.

Do tada, zvuci talasa i obale.......



Srdačan pozdrav,
Suzana

Коментари