Uzo i njegove tajne

PLOMARI - GLAVNI GRAD UZA

The capital of ouzo

 
Tradicionalno piće uzo

Plomari je najpoznatiji u Grčkoj kao rodno mesto uza i mesto gde se svakog leta tradicionalno održava Uzo Festival. 

 
Uzo je tradicionalno grčko piće, aperitiv, veoma aromatičnog ukusa i mirisa. Glavni sastojak, pored ostalih aromatičnih trava mu je biljka anis koja mu i daje dominantan ukus i miris. Pored anisa dodaju se, u zavisnosti od brenda i običaja, mastika, kardamom, korijander, cimet, karanfilić i mnoge druge. Podseća, starije generacije če se setiti, na sirup koji smo pili u detinjstvu 😀. Iako je predivnog ukusa i mirisa, uzo je izuzetno jako piće.

2006. Grčka je stekla pravo da označi ouzo kao isključivo grčki proizvod. Evropska unija sada prepoznaje ouzo, proizvod sa zaštićenom oznakom porekla, koji evropskim proizvođačima, osim Grčke i Kipra, zabranjuju upotrebu imena.

Uzo nije blago piće, ni najmanje 😀 i najčešće se služi uz meze. U Plomariju, meze je sastavni deo većine manjih tavernica i sastoji se od malih tanjirića punih najraznovrsnije hrane: sir, masline, grilovano povrće, sardele, lignje (kalamari), ćuftice itd. Kafedžije se trude da raznovrsnom i obilatom ponudom privuku ljubitelje uza. Doneće na sto flašicu uza, bokalčić sa hladnom vodom i bokalčić sa ledom. 

 
Pravilan redosled ''slaganja'' u čaču, prema običaju i pravilu u Plomariju je: 
  • prvo se sipa uzo do pola ili trećine čašice, 
  • zatim se dodaje voda i tada uzo dobija divnu mlečno belu boju, 
  • i tek onda se dodaje led. 
Po priči poznavaoca uza, ako se doda prvo led pa voda, hladnoća leda će ''preseći'' aromu pića i uništiti sav trud uložen u stvaranje istog. 
 
 I zato, živeli, i to na pravilan način 😉

Uzo, meze, more



UZO FESTIVAL

U prvoj polovini avgusta velike lokalne destilerije postave svoje štandove i toče besplatno svoje dragoceno piće gostima. Festival na glavnom trgu okupi par hiljada ljudi iz raznih delova zemlje i sveta. 
 
Atmosfera bude fantastična, miris anisa koji je sastavni sastojak uza, živa muzika, hrana iz obližnjih restorana, blagi povetarac, miris mora, spontana igra, pojedinačno ili grupno, ... do kasno u noć .... 
 
Sve je tu. Sve što čini nezaboravno i magično grčko leto !



 

POZNATI BRENDOVI UZA IZ PLOMARIJA

Ono što je meni najlepše od svega je da su ovo porodične kompanije sa dugom tradicijom. U njima (za firmu Varvajanis znam lično) rade kako članovi uže tako i šire familije. 

To je dodatna vrednost koja daje veći smisao i tradiciji i načinu konzumiranja ovih proizvoda i lepoti života. Neko će uživati u piću, neko u mezetluku, a svi u laganom razgovoru u hladu pored mora. 

 

UZO VARVAJANI

                  
Peta generacija porodice Varvajanis vlasnika istoimene destilerije

 
Pored destilerije, porodica Varvajanis  je otvorila i Muzej, koji je nezaobilazna destinacija svakog ko poseti Plomari, gde je prikazana tehnologija izrade uza, prvi aparat za testiranje kvaliteta  izradjen u Konstantinopolju 1858. i druge stvari.... Doživljaj za svaku preporuku. 
 
Muzej se nalazi između Plomarija i jedne od najlepših plaža na celom Lezbosu Agios Isidorosa.
 
 
Opis početaka destilerije Uzo Varvajani 

''Efstathios J. Barbaiannis stigao je u Plomari, Lesvos, 1860. godine, donoseći sa sobom znanje i iskustvo  procesa destilacije iz ruskog grada Odesa. U to vreme u Plomariju je industrijska proizvodnja bila u porastu i međunarodna trgovina je cvetala. Na Lesvosu je Efstathios Barbaiannis započeo destilaciju i proizveo svoj izvrsni ouzo liker, poznat pod nazivom Ouzo Barbaianni Blue. 

Od tada je pet generacija porodice Barbaiannis krenulo stopama Efstathiosa  Barbaiannissa. Oni su verni čuvari tradicionalne metode proizvodnje svog jedinstvenog grčkog ouzo likera, pažljivo odabirući sve prirodne  sastojke i poklanjajući posebnu pažnju starom postupku destilacije ouzo. ''

                                                   (Slobodan prevod autora bloga sa zvaničnog sajta kompanije) 
 
 UZO PITSILADI  
Uzo Piciladi

Sredinom 19. veka Panaiiotis Pitsiladis je u Plomari stigao

iz maloazijskog Pergamosa i osnovao svoju prvu destileriju pored reke.

1892. godine dobio je službenu dozvolu za rad od turske države i sa sinovima počeo da proizvodi Ouzo Plomariou Pitsiladis.

Danas četvrta generacija verna porodičnim tradicijama nastavlja da proizvodi Ouzo Plomariou Pitsiladis istim tradicijskim metodama. Autentični je Ouzo iz Plomarija, vrhunskog kvaliteta i proizveden u ograničenim količinama od 100% destilacije. Proizvodnja započinje namakanjem anisa i raznog semena od žitarica u morskoj vodi. Destilacija se vrši kroz stare bakarne komore pomoću drva.

Porodični recept je ostao nepromenjen od osnivanja destilerije, a prioritet se daje kvalitetu prema filozofiji porodice Pitsiladis.

                 (Slobodan prevod autora bloga sa zvaničnog sajta kompanije)

 

 

UZO PLOMARI ISIDOROS ARVANITIS  

  

EHI ILIO,

EHI PLOMARI

 

 

Gde je sunce tu je i uživanje u osvežavajućem aromatičnom piću, naravno, negde u hladovini, značenje je ovog slogana na plakatu na slici. 

 

 

 

Zanimljiva priča iz ove destilerije je vezana za izradu logoa. Naime, osnivač, Isidoros Arvanitis, kosmopoita, stalno je sanjao i tragao za sastojkom koji će uzo učiniti savršenim. Na jednom od svojih boravaka u Francuskoj svoj san je podelio sa prijateljem. Njegov prijatelj je, iz šale, izvadio zlatan dukat i napravio opkladu, tvrdeći da Isidoros neće naći taj sastojak. Nakon određenog vremena, Isidoros Arvanitis je pronašao sastojak, bio zadovoljan formulom svog uza i osnovao destileriju. Prvu bocu uza je poslao svom prijatelju u Francuskoj koji se oduševio ukusom. Nedugo, Isidoros je dobio pošiljku od prijatelja u kojoj je bio zlatan dukat. 

Tako je Isisdoros došao do ideje za simbol svoje kompanije - zlatan dobitni novčić i krila anđela čuvara. 


(Slobodan prevod autora bloga sa zvaničnog sajta kompanije) 

 

 

Ehi iljo, ehi Plomari

Gde je sunce tu je i Plomari

Коментари