Manastir Taksiarhis - zaštitnik Lezbosa

 Arhanđel Mihail -Taksiarhis - čudotvorac i zaštitnik ostrva

 

Ikona Arhanđela Mihaila je jedna od retkih reljefnih ikona u pravoslavnom svetu.

Manastir Arhanđel Mihailo iz Mantamadosa na Lezbosu, poznat kao Taksijarhi („Arhanđel“) čuva čudotvornu ikonu Arhanđela Mihaila izrađenu od smese prašine i krvi pobijenih monaha a u čast Sveca koji je spasao jedinog preostalog, iskušenika Gavrila.

Postoje dva izveštaja o datumu nastanka ove ikone, jedan se odnosi na tursku okupaciju i uništenje 1462. godine, a drugi na saracenske gusare tokom 9. i 10. veka tokom kojih je čitavo ostrvo bilo napadnuto. U oba slučaja, priča o nastanku ikone se slaže da je meta napada bio manastir Taksiarhi. Pirati su zapretili monasima smrću ako ne otkriju gde se nalaze skriveni seljani. Monasi su to odbili i osvajači su pobili sve monahe osim jednog iskušenika.

Kako su gusari odlazili, iskušenik se popeo na krov manastira da se uveri da su pirati otišli. Međutim, pirati su ga primetili izdaleka i vratili se da i njega ubiju. No tada se Arhanđel Mihailo pojavljuje pred Saracenima sa sopstvenim isukanim mačem, prisiljavajući ih da se povuku u strahu. Zahvaljujući ovom arhanđelovskom čudu, monah je preživeo i sišavši u dvorište sahranio tela svog bratstva.

Monah je, u dubokom poštovanju i strahopoštovanju što je svedočio Arhangelu Mihailu u svom njegovom gnevu, sakupio je zemlju koja je bila crvena od krvi stradalih monaha i uobličio je u ikonopis Arhanđela kakav je danas; dok mu je to još bilo živo u sećanju.

Mnogi ostrvljani tvrde da su imali lična iskustva sa čudima koja im je Taksijarhis davao. O tome govore brojni ormani puni tagmata (darova) Arhanđelu koji se nalaze unutar crkve.

Ovaj manastir se nalazi u severoistočnom delu Lesbosa, 36 km od Mitilinija ina rubu sela Mantamados.

Taksiarhis je zaštitnik i svetac zaštitnik celog ostrva ali je nadaleko poznat među vernicima širom Grčke. Do danas, njegova slika izaziva strahopoštovanje sa strogim stilom arhanđela, velikim očima i crnom bojom, strašnim mačevima i pozlaćenim krilima.

Jedan običaj je vezan za ovaj Manastir i Arhanđela Mihaila koji vernici i posetioci praktikuju i danas.

Još jedna ikona Arhangela Mihaila, u prirodnoj veličini, nalazi se odmah ispred crkve. Lokalno predanje kaže da je tokom turske invazije na Kipar ikona nestajala danima, vraćajući se povremeno sa prašnjavim nogama i cipelama. Starosedeoci su verovali da je Arhanđel u to vreme vodio grčke snage. Zbog toga vernici kao poklon daju metalne cipele u zlatnoj, srebrnoj ili crvenoj boji, koje Svetac nosi noću dok obilazi ostrvo. 


Ispred manastira se može videti grčki borbeni avion F-5. Arhanđel Mihailo je zaštitnik grčkog vojnog vazduhoplovstva; stoga je dat manastiru, kako bi se pokazalo njihovo poštovanje i privrženost svom svecu zaštitniku. Ime ovog borbenog aviona je Aleksandar Makedonski.

 


Manastir ima prostor gde vernici mogu da odsednu.

Festival Takiarchis održava se svake 3. nedelje posle Vaskrsa. Tokom ove verske svečanosti meštani zakolju bika, a zatim kuvaju tradicionalni kistek (meso sa žitom) koji nude posetiocima. Dan pre festivala, iz svih delova ostrva, ljudi pešače do Mantamadosa ili jašu konje da bi iskazali poštovanje prema čudesnom svecu i molili ga za zdravlje i druga pitanja.

Takođe, godišnjica osnivanja Manastira se održava 8. novembra.


Mesto koje svakako treba obići. 


Коментари