LOVOR - NACIONALNA BILJKA GRČKE 🇬🇷

Zašto je lovor nacionalni simbol Grčke?

Lovor (lorber) je aromatično zimzeleno drvo ili veliki grm sa zelenim, golim (glatkim) listovima, na grčkom jeziku dafne a na latinskom Laurus nobilis.
Kako je lovor postao zimzeleno drvo? 

 Photo: By Forest & Kim Starr, CC BY 3.0 us, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=70630996
 

Mit o lovorovom vencu

Grčki naziv za lovor ‘’dafne’’ potiče od nimfe Dafni, pratilje boginje Artemide. 
Apolon je jednom zadirkivao Erosa govoreći mu da njegove strele nemaju nikakvu moć. Erosa je to razljutio i pogodio je zlatnom strelom Apolona usađujući bogu strastvenu ljubav prema prelepoj rečnoj nimfi Dafni a nju je pogodio olovnom strelom usađujući joj mržnju prema Apolonu.
 Znajući da on neće pristati na poraz i da će je progoniti dok ne pristane, tražila je od oca Peneja (rečnog Boga) da je spasi i on ju je pretvorio u drvo lovora. Apolon je prekasno stigao i tužan, zakleo da će zauvek poštovati Dafni i iskoristio je svoje moći večne mladosti i besmrtnosti da lovorovo drvo učini zimzelenim.
 
Apolon je potom napravio sebi venac od lovorovih grančica i odlučio je da lovorovo drvo bude poznato kao njegovo sveto drvo a da se vencima lovorima krunišu pobednici Pitijskih igara koje se organizuju u njegovu čast, kasnije pobednici Olimpijskih igara, slavne vojskovođe, pesnici itd…
 
 
Photo credit: By Gian Lorenzo Bernini - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=75895896 
 
Lovorov venac u antičkoj Grčkoj je bio simbol najvišeg statusa. Filip II Makedonski je sahranjen sa lovorovim vencom napravljenim od zlata koji simboliše ne samo pobede već i besmrtnost. 
  
Kako se hrišćanstvo širilo, upotreba venca je polako nestala, jer se povezivala sa paganskim festivalima. Međutim, kružni venci ili prstenovi su ugrađeni u hrišćansku i pravoslavnu religiju da simbolizuju večni život. Otuda su mnogi sveci u religioznoj umetnosti prikazani prstenovima koji se na grčkom nazivaju „stefana“.

U moderno vreme, na tradicionalnim venčanjima u Grčkoj, mlada i mladoženja stavljaju na glavu stefani - vence izrađene od plemenitih metala i prelepo dekorisani. Ovaj čin simbolizuje krunisanje bračnog para koji postaju kralj i kraljica njihovog novog doma.

 
 
 
Simbolika lovora se prenela dalje na rimsku kulturu, koja je lovor smatrala simbolom pobede, besmrtnosti i sa ritualnim pročišćenjem, blagostanjem i zdravljem. Razvili su čitav niz zanimljivih verovanja.
 
Da li ste znali da odatle potiču reči baccalaureate (bačelor) 
i poet laureate (pesnik laureate) od latinskog naziva za lovor Laurus nobilis?
 
Na fotografiji je Frančesko Petrarka.
 
U modernoj Italiji lovorov venac nose kao krunu maturanti.

Legende i verovanja iz starog Rima

Lovorov venac kao statusni simbol su preuzeli rimski carevi, počevši od Avgusta. Dva lovorova stabla su okruživala ulaz u Avgustovu kuću na brdu Palatin u Rimu, koji je i sam bio povezan sa hramom Apolona Palatina, koji je Avgust sagradio. Dakle, lovorike su imale dvostruku svrhu, da reklamiraju Avgustovu pobedu u građanskim ratovima i njegovu blisku povezanost sa Apolonom.
 
A počelo je, po Svetoniju, kada je prvoj carici Rima, Liviji, orao doneo u krilo kokošku koja je u kljunu držala grančicu lovora koju je Livija zasadila na zemljištu svoje vile u Prima Porti.
 
Svi naredni carevi su sadili svoje lovorovo drvo ali venac koji bi nosili na glavi pravili su od prvobitnog drveta koje je zasadila Livija.
 
Loš predznak je bio pred kraj Neronove vladavine kada se, legenda kaže, ceo vrt lovorovog drveća naprasno osušio, neposredno pred njegovo ubistvo I to je zapamćeno kao kraj jedne epohe.
 
Rimljani su verovali da lovor štiti od groma. Naime, kako lovorovo drvo teško gori i glasno pucketa, verovali su da u njemu žive ‘’demoni nebeske vatre’’ te je zato imuno na spoljašnje pretnje poput vatre i munje.
 
Bilo je zabranjeno paliti lovor na oltarima.

Lovor je upotrebljavan u lečenju mnogih bolesti.

Zanimljiva geografija - prastari pejzaži Sredozemlja

Nekada su veći deo Sredozemlja prekrivale šume lovora, vrste koja je predak današnjem, ali su nestale pre oko 10 hiljada godina. Neki ostaci tih šuma se mogu naći u planinama južne Turske, severne Sirije, južne Španije na Kanarskim ostrvima i Maderi.
By Andrei Dimofte from Stuttgart, Germany - Madeira-01-0026, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25981812

Upotreba lovora danas u kulinarstvu, običajima, nakitu....

Pored mitološkog značenja, lovor je zastupljen u mediteranskoj kao i u našoj kuhinji. Listovi se dodaju prilikom kuvanja (supe, gulaši…) i obično se izvade nakon što je hrana spremljena, ne jedu se), dok se prah od lovorovog lista može i jesti/piti (Bloody Mary na primer J) Osušene bobice kao i ulje od lišća lovora su još jači začini.
 
Na tradicionalnim venčanjima u Grčkoj, još ponegde se može videti da mladenci nose lovorov venac na glavi.  

Može se naći i kao motiv na prstenju, privescima... Simbol većne ljubavi i poštovanja Apolona i dalje živi .... 
 
Photo credit: Villa Harmuses, Mykonos
 

Коментари