Kafenio - zadužbina koja je pomagala škole

Zadužbina jednog učitelja i pisca Atanasijadis Joanisa u Plomariju na Lezbosu 

Izgrađena je 1902. godine, da bi prihodima od svog rada izdržavala škole. I nakon 100 godina, zajedno sa Kulturnim centrom Veniamin u ovoj zgradi se održavaju koncerti, projekcije filmova i druga kulturna dešavanja.

Centar Plomarija Zadužbina jednog učitelja

Na fotografiji je centar Plomarija na Lezbosu i zgrada u kojoj se nalazi tradicionalni kafenio koji je zapažen i proglašen jednim od 20 najboljih u Grčkoj, poznat i kao ‘’Veliki kafenio’’ a pravo ime mu je Athanasiadeion.
 
Najlepše od svega je što je ova zgrada zadužbina jednog učitelja i pisca Atanasijadis Joanisa. Izgrađena je 1902. godine, da bi prihodima od svog rada izdržavala škole.
 
Veličina prostora doprinela je da ovaj kafić može da održi javne skupove, muzičke događaje, političke skupove, dok su se ranije održavali nastupi gostujućih bendova ili projekcije filmova. Ovde je održana i prva izložba lokalnih destilerija uza. 
                                                                                                                      (Source: AthensMagazine)
 
Trenutno se projekcije filmova i kulturni sadržaji održavaju na spratu koji možemo videti na sledećim fotografijama. 

Festival dokumentarnog filma se tradicionalno održava svake godine u Plomariju. Prošle godine je film mog prijatelja iz Plomarija odneo pobedu a bavio se muzikom Plomarija a ove godine (2022.) imala sam prilike da odgledam i naš, srpski film ''Vojnička ljubav'' Željka Mirkovića. 

 

 

Film je bio veoma zanimljiv. Tako sam se lepo i ponosno osećala što je naš film prikazan na ovom festivalu! Uživala sam i davala dodatna objašnjenja i odgovarala na pitanja drugarica sa kojima sam gledala. Da je kultura veoma važna znao je i stari uča, koji je ovu zgradu ostavio ovoj maloj zajednici na jednom ostrvu na samoj granici.

Коментари