LADOTIRI IZ MITILINIJA - LOKALNI SPECIJALITET

LADOTIRI JE KAČKAVALJ SA LEZBOSA SA ZAŠTIĆENIM GEOGRAFSKIM POREKLOM 

 

 

Ladotiri Mitilinis (grč. Ladotyri Mytilēnēs) je sir koji se priprema na ostrvu Lezbos od davnina. Samo ime na grčkom jeziku znači „uljani sir“ i označava da je čuvan u ulju (koje je na Lezbosu izuzetnog kvaliteta). Takav način čuvanja bio je uobičajen vekovima, sve do pojave frižidera.

Ovaj tradicionalno pripremljen sir je sa oznakom zaštićenog geografskog porekla (OGP na srpskom ili PDO na engleskom jez.)  konzerviran u ekstra devičanskom maslinovom ulju. Status PDO je dodeljen 12. juna 1996. godine od strane Evropske unije, nakon ministarske odluke br. 313058 u Grčkoj, od 18. januara 1994. godine.

Sir se pravi od ovčijeg mleka (od domaćih sorti ovaca) ili od mešavine ovčijeg i kozjeg mleka, od kojih kozije ne sme da prelazi 30%.

Prema zvaničnoj oznaci, mleko mora da potiče od "ovaca i koza tradicionalno hranjenih i prilagođenih oblasti proizvodnje. Njihova ishrana mora biti zasnovana na flori tog područja", kriterijumi koje Ladotiri sa lakoćom postiže.   

Proizvodnja maslina i stočarstvo su osnovne poljoprivredne delatnosti na ostrvu od davnina do danas. Ovce i koze se i danas gaje  na obroncima dve planine na ostrvu. 

Može se kupiti širom Grčke ali je pravo uživanje probati ga i prilikom boravka na samom ostrvu. Idealno se slaže uz uzo kao meze, a može biti i grilovan (takozvani saganaki).  

 

Topla je preporuka kupiti sir u lokalnim malim radnjama.

Photo by  Athina Liakopoulou


Fotografija 1. preuzeta sa sajta https://www.shinygreece.com/post/ladotiri-mytilinis-cheese-lesvos 

Fotografija 2. preuzeta sa sajta https://mystakelli.gr/en/products/ladotyri-pdo-mytilini-2/ 

Коментари