Arheološko nalazište Messa

Arheološko nalazište Mesa, Lezbos

Zašto treba posetiti antičko svetilište Mesa

Hram Mesa je izuzetno značajan hram iz istorije antičke grčke a posebno Lezbosa. Potiče iz 7. veka pre nove ere. Veruje se da su ga izgradili  Eolci, po njihovom dolasku na Lesbos.

Drugi naziv za ovaj hram je Hram tri Boga jer je posvećen Zevsu, Dionisu i trećoj Boginji za koju se naučnici još uvek ne slažu da li je Hera ili Kibela. Više o tome postoji na ovom sajtu ali na engleskom jeziku. Postoji i teorija da je u hramu obožavana Afrodita. Tako se danas može naći na trip advisoru i nekim drugim turističkim sajtovima naziv za ovo svetilište i Afroditin hram.

Njegov položaj na ostrvu je takođe zanimljiv. Izgrađen je u središtu ostrva, tako da su svi mogli da mu pristupe i otuda njegovo ime i potiče, Mesa znači središte. Ali nije bilo samo središte u geografskom smislu već i u političkom. Naime, kako su svi gradovi države / polisi obožavali svoje bogove i imali svoju vlast, hram Mesa, sa svojom srednje neutralnom politikom je imao neku vrstu objedinjavajuće uloge a zatim i centralnu ulogu kao sedište federacije gradova sa Lezbosa.

Ženska uloga u ovom hramu je bila izražena. Nisam sigurna da li sam dobro zapamtila, ali mislim da je ovo bio ženski hram koji su vodile samo žene. Postojali su rituali posvećeni boginji majci Heri ili Kibeli i Dionisu u kojima su mogle da učestvuju strogo samo žene.

U vreme krize, ovde su, u Mesi, svi predstavnici gradova sa ostrva razgovarali i donosili važne odluke od značaja za sve na ostrvu.

Od vodiča smo čuli i da je hram bio na neki način iznad svih i da su tu pronalazili utočište i begunci iz ostalih gradova, kao neka vrsta neutralne zone. 

Kada je počelo širenje hrišćanstva, hram je porušen i na njegovim temeljima izgrađena mala crkva. U kasnom Vizantijskom periodu je obnovljena i posvećena Arhanđelu Mihajlu, na grčkom Taksijarhis. Postoji legenda da je sam Apostol Pavle boravio na Lezbosu 52. godine propovedajući hrišćanstvo.

Danas, i od te male hrišćanske crkve postoje samo tragovi...

No, sve te tragove zaista vredi videti !

Lokacija

Arheološko nalazište Mesa (Messa) se nalazi kod zaliva Kaloni (poznatog po solanama, sardinama i flamingosima koje možete videti na slici ispod).

Na mapi možete videti puteve koji vode do Mese iz različitih pravaca. Iz pravca Mitilinija vodi put Mitilini Kaloni (mesto) i Mesa se nalazi sa desne strane. Mora se skrenuti na jedan zemljani put i odmah nakon stotinak metara je nalazište. Iz pravca severa ostrva (Petra, Molivos..) dolazi se putem opet do Kalonija, nastavi se putem za Mitilini i levo se nalazi (na tom malom zemljanom puteljku) arheološko nalazište Mesa.

Klikom na sliku možete je uvećati.

Arheolosko nalaziste Mesa, lokacija

Radno vreme muzeja je svakog dana od 8h do 15h osim ponedeljka.


 
Fotografije

Kaloni zaliv zaslužuje celu stranicu, ali do tada, evo malo flamingosa :)
Flamingosi u Kaloni zalivu, Lezbos




Коментари